about

Het verhaal achter

Slimfit-Bit

“Kunnen jullie een mondbeschermer anders of beter maken?” Die vraag kregen we ooit van een tandarts. Het triggerde mij, want ik doe zelf aan kickboks en ervaarde zelf de beperkingen van de mondbeschermers die al op de markt zijn. Ik ging in gesprek met andere sporters en hoorde telkens dezelfde opmerkingen terugkomen: de bestaande gebitsbeschermers zijn doorgaans te dik, bemoeilijken de communicatie én de ademhaling. Ik zag de nood aan een nieuw type mondbeschermer en legde de vraag voor aan mijn vader.

Tandtechnische kennis en

3D-printingtechnologie: a winning match

Mijn vader, Koen Camerlynck, is zaakvoerder van Tandtechnisch Labo Camerlynck en een rasechte tandheelkundige techneut. Hij ging aan de slag met de huidige 3D-printtechnologie die we in het labo gebruiken, maar zonder succes. We stelden de vraag in ons netwerk, maar op dat moment kon niemand ons verder helpen. Het project belandde daarop in de koelkast, tot we tijdens de eerste lockdown van de coronapandemie een telefoontje kregen uit onverwachte hoek …

 

Iemand uit ons netwerk zag potentieel in het idee en ging ermee aan de slag. Na een aantal testen was hij er dan: de ‘ideale’ mondbeschermer. Ik had de eer één van de eerste exemplaren zelf te testen. Wauw, dat voelde meteen helemaal anders dan de gebitsbeschermers die ik gewoon was! Een perfecte pasvorm, waardoor ademhalen en communiceren veel beter ging. Onze eigen uitvinding voldeed aan de criteria van de huidige producten op de markt, en nog veel meer.

Een gat in de markt?

We overwogen in eerste instantie om onze eigen ontwikkelde mondbeschermer zelf aan te bieden als tandtechnisch labo. Hierdoor zouden we ons als labo kunnen onderscheiden, zo dachten we. Maar aangezien onze klanten (lees: tandartsen) de vraag zelden tot nooit in hun praktijk kregen, liep dat idee uit op een sisser. Dus nam ik mijn mondbeschermer mee naar één van mijn eigen trainingen en stelde die voor aan de andere leden. Een schot in de roos! 

Dankzij een bevriende tandarts kwam ik vervolgens in contact met Maurice. Hij was al jarenlang actief in de hockeywereld en op zoek naar een goede mondbeschermer. Tijdens onze eerste ontmoeting bleek dat we nog naar dezelfde school zijn gegaan; de wereld is klein! Hij vertelde me zijn verhaal en al snel was hij overtuigd om onze mondbeschermer te testen, samen met enkele andere leden van Rocky Gym. Het verraste ons dat het product zo goed onthaald werd en het deed ons beseffen dat we misschien wel een gat in de markt hadden gevonden …

SlimFit-Bit:

beschermen, maar ook sensibiliseren

Het enthousiasme van Maurice en mijn eigen coach Noël zette ons ertoe aan het product te commercialiseren. Het kind kreeg dan ook een naam: SlimFit-Bit. Met deze gebitsbeschermer willen we uiteraard tanden beschermen, maar in eerste instantie hopen we er ook mee te sensibiliseren. Je tanden zijn immers een waardevol goed, draag er dus zorg voor. Dankzij de SlimFit-Bit hoeven ouders zich voortaan geen zorgen meer te maken over het gebit van hun kind. Ook gepassioneerde sporters kunnen dankzij het draagcomfort optimale prestaties neerzetten. Probeer het, en je zal nooit meer een andere mondbeschermer willen!

 

Joris Camerlynck, zaakvoerder van SlimFit-Bit

Ik wil op de hoogte blijven!